utorak, 15. svibnja 2012.

Kuhar - Gljive - Jela od gljiva

Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave.Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. One sadrže kompleks D vitamina i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani. Neke vrste gljiva potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina sprečava nastanak raka dojke i prostate. Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrilnih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.
Recepti za pripremu jela od gljiva:


Pogledaj knjige o branju, gajenju i prepoznavanju gljiva:

Nema komentara:

Objavi komentar