Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one
zapravo spadaju pod gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave.Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti
ni natrija u svom sastavu. One sadrže kompleks D vitamina i na taj način gljive
oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani. Neke vrste
gljiva potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina
sprečava nastanak raka dojke i prostate. Gljive mogu konzumirati i
dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre,
gušterače i endokrilnih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu
pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često
konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u
voću i povrću.Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer
prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u
želucu.
Recepti za pripremu jela od gljiva:
Bukovače s mesnim kuglicama
Bukovače u umaku
Pirjane bukovače
Pirjani šampinjoni
Lazanje s mesom i šampinjonima
Riža sa Shiitake gljivama
Bukovače u umaku
Pirjane bukovače
Pirjani šampinjoni
Lazanje s mesom i šampinjonima
Riža sa Shiitake gljivama
Juha od gljiva
Bukovače na dalmatinski
Šampionske bukovače u bijelom
Bukovače by ON
Bukovače na bijelo
Rižoto sa bukovačom i gorgonzolom
Punjene gljive
Omlet od vrganja
Pileća prsa u umaku s gljivama
Aromatični rižoto
Riža s gljivama
Njoki s puretinom i vrganjima
Kozice s tikvicama i šampinjonima
Pohane bukovače
Bukovače na dalmatinski
Šampionske bukovače u bijelom
Bukovače by ON
Bukovače na bijelo
Rižoto sa bukovačom i gorgonzolom
Punjene gljive
Omlet od vrganja
Pileća prsa u umaku s gljivama
Aromatični rižoto
Riža s gljivama
Njoki s puretinom i vrganjima
Kozice s tikvicama i šampinjonima
Pohane bukovače
Pogledaj knjige o branju, gajenju i prepoznavanju gljiva:
Nema komentara:
Objavi komentar