srijeda, 2. svibnja 2012.

PC Chip časopis - maj 2012 - free download

PC Chip časopis - maj 2012, broj 204

Intel Ivy Bridge – Intel Core i7 3770K
Tko bi rekao da je prošlo već preko godinu dana od predstavljanja prvih Intelovih Sandy Bridge procesora. Vjerovali ili ne tako je, a već danas predstavljamo posve novu generaciju procesora baziranih na novorazvijenoj arhitekturi – Intel Ivy Bridge. Prošla su vremena kada smo godinama peglali iste procesore, u današnje vrijeme tehnologija munjevito napreduje i svakim danom sve smo bliže novim dostignućima. I tako, tek što smo se navikli i pobliže upoznali s kompletnom Intelovom Sandy Bridge paletom procesora, dolazi nam posve nova generacija.

Gledano s tehnološke strane nova Ivy Bridge arhitektura predstavlja novi korak, ili bolje rečeno skok, u dizajniranju procesora. Jedna od glavnih karakteristika jest prelazak sa dosadašnjeg 32 nm proizvodnog procesa na 22 nanometarski proizvodni proces. Samim time, barem u teoriji, osiguran je bolji omjer performansi i utrošene energije. Odnosno manji proizvodni proces znači niže radne napone što za sobom povlači nižu potrošnju energije. No osim toga niži proizvodni proces znači i veći broj tranzistora smještenih na jedinicu površine što pak rezultira boljim performansama. Primjera radi, 32 nm Sandy Bridge nosi 1,16 milijardi tranzistora na površini od 212 mm2, dok 22 nm Ivy Bridge nosi 1,40 milijardi tranzistora na površini od samo 160 mm2. Naravno na papiru sve izgleda lako i posve logično, no u stvarnosti susrećemo se s mnoštvom problema i to ponajviše konstrukcijske prirode. Naime sam proizvodni proces postaje sve kompliciraniji te je potrebno izvući pokojeg zeca iz šešira. Intel je naravno ponovo uspio i pomaknuo granice u izgradnji procesora.

MSI R7970 Lighning
Specijalne serije grafičkih kartica oduvijek su dobro prihvaćene u svijetu entuzijasta stoga svaki ozbiljniji brand želi u svojoj ponudi imati neki takav model. Kod MSI-a tu zadaću ima serija Lightning koja korisnicima nudi blagodati posebno dizajnirane tiskane pločice s naprednijom regulacijom napona te raznim dodatnim značajkama koje pomažu prilikom ekstremnijeg overclockinga.

Munjeviti Radeon HD 7970
U ovom slučaju MSI je uzeo AMD-ov Radeon HD 7970 grafički procesor te ga preselio na tiskanu pločicu vlastitog dizajna. Njoj je podario vrhunsku 17-faznu regulaciju napona kako bi u svakoj situaciji radni naponi bili stabilni te omogućili dodatno povećanje radnih napona vitalnih komponenti ove grafičke kartice. Naravno kako ne bi došlo do nestabilnosti uslijed pomanjkanja struje, MSI je na tiskanu pločicu ugradio i dva 8-pinska PCIe naponska konektora. Kada već pričamo o radnim naponima i njihovoj regulaciji moramo spomenuti i još jedan vrlo važan detalj, naime MSI R7970 Lightning koristi i tzv ”GPU reactor”. Ovo je još jedna posebna značajka koja poboljšava overclocking svojstva ove kartice, a radi se o posebnoj dodatnoj kartici koja dodatno pegla radni napon grafičke jezgre. Ona se nalazi sa stražnje strane grafičke kartice ispod plavog poklopca.

SSD - veličina i brzina
Čestitamo, skupili ste određenu svotu novaca i odlučili ste kupiti svoj prvi SSD uređaj koji će vašem računalu, blago rečeno, donijeti pravi renesansni preporod. Kako i ne bi kada znamo da su SSD-ovi višestruko napredniji od klasičnih diskova jer omogućavaju izuzetno brz pristup podacima. Pored toga, odlikuje ih i znatno veća izdržljivost jer nemaju pokretnih dijelova, troše manje energije, manje se griju, tihi su u radu, a ne pate niti od problema fragmentacije. Podaci su dostupni praktički odmah, a brzina transfera ovisi samo o propusnosti ugrađenih memorijskih chipova i kvaliteti ugrađenog kontrolera.

HP 2311GT i HP x2301
Dva nova HP - ova monitora prvenstveno će biti zanimljiva kućnim korisnicima i to naročito ljubiteljima multimedijalnih sadržaja. Riječ je o modelima koji se mogu povaliti, dijagonalama ekrana od 23 inča, solidnim brojem priključaka, ali i dosta dobrom kvalitetom prikaza. Premda su po nekim odlikama dosta slični, ova su dva monitora na sebi svojstven način zapravo različita jedan od drugog.

Tako je model 2311GT prvenstveno specifičan po mogućnosti prikaza 3D sadržaja što će podjednako biti zanimljivo gamerima koji se žele upustiti u svijet 3D računalnih igara, odnosno ljubiteljima 3D filmova. Ono što nam se svidjelo jest da se proizvođač odlučio na implementiranje pasivne 3D tehnologije (polarizirani 3D prikaz) koja u odnosu na aktivnu donosi velik broj prednosti. Jedna od tih prednosti svakako je i dosta pristupačna cijena koja ne bi trebala predstavljati barijeru kod njegova odabira. Tako se uz monitor isporučuje i dva para pasivnih naočala koje su, iz razloga što nemaju elektroničkih sklopova niti potrebu za napajanjem, dosta lagane, udobne za nošenje, a prije svega i vrlo jeftine.

Nema komentara:

Objavi komentar