utorak, 31. srpnja 2012.

Thalassa Ali - Dragulj Indije

Thalassa Ali - Dragulj Indije


Thalassa Ali američka je spisateljica koja je velik dio života provela u Pakistanu, zaljubljena u mistični, sufijski islam. Rođena je u SAD-u, a iako je odgojena u episkopalnoj vjeri, na studiju sufijske poezije na Sveučilištu Harvard zaljubila se u mistični islam. Nakon studija udala se za Pakistanca i preselila u Karachi. Dragulj Indije njezin je prvi roman, a ujedno i prvi dio trilogije koji će ubrzo slijediti i nastavci Prosjak pred vratima te Kći pustinje.

Dragulj Indije je prvi naslov trilogije koji čitatelje vodi u Indiju i Pakistan sredinom 19. stoljeća. Govori o mladoj Engleskinji koja 1838. godine stiže na potkontinent kako bi se dobro udala, a nađe se usred uzbudljivih događaja i borbi za prevlast u Pandžabu.

Godina je 1838. Mariana Givens, odvažna dvadesetogodišnjakinja, poslana je u Indiju kako bi pronašla prikladnog supruga. Putujući kao prevoditeljica, pridružuje se pratnji lorda Aucklanda, britanskog generalnog guvernera, koji Indijom putuje s vojskom od deset tisuća vojnika kako bi se sastao s glasovitim Randžitom Singom, maharadžom Pandžaba. U zemlji egzotične raskoši mlada Engleskinja postaje skrbnicom siročeta kojega umirući maharadža smatra obdarenim čudesnim darovima. Ta će je uloga odvesti na opasno putovanje u utvrđeni grad toga kraljevstva, kako bi dijete koje ne poznaje zaštitila od kulture koju ne razumije…

Nema komentara:

Objavi komentar