petak, 5. listopada 2012.

Toni Morrison - Neka vrsta milosti

Toni Morrison - Neka vrsta milosti


Trgovina robljem bila je 1680-ih još u povojima. U objema Amerikama žestoke religijske i klasne razlike, predrasude i ugnjetavanje bili su žestoki te stvorili plodno tlo za ropstvo i rasnu mržnju. Jacob, trgovac i pustolov anglo-nizozemskog podrijetla, unatoč gađenju što ga osjeća prema trgovanju “ljudskim mesom”, uzima djevojčicu ropkinju kao djelomičnu otplatu jednoga duga. To je Florens, “s rukama ropkinje i stopalima portugalske dame”, koja znade čitati i pisati te mu na farmi može biti korisna. Florens gladuje za ljubavi, isprva starije sluškinje u kući novoga gospodara, a poslije, u šesnaestoj, za onom zgodnoga kovača, Afrikanca, koji nikada nije bio rob, a koji se pojavio u njihovim životima...
     “Neka vrsta milosti” otkriva što leži pod površinom ropstva i što stoji u početku priče o šećeru, tom velikom ždrijelu koje je progutalo milijune života. No u svojoj je biti ovo dvosmislena priča o majci i kćeri što uznemiruje silovitošću svijeta koji se u tren oblikuje - svijeta u kojemu gesta milosti, kao i sve ostalo, nosi nesagledive posljedice.
     Toni Morrison dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1993. godine, Pulitzerove nagrade te nagrade National Book Critics Circle Award. Profesorica je na sveučilištu Princeton i dosad je napisala deset romana.

Nema komentara:

Objavi komentar