nedjelja, 18. studenoga 2012.

Jane Austen - Zamak Lesley i Lady Susan

Jane Austen - Zamak Lesley i Lady Susan


Matilda i ja i dalje živimo odvojene od ljudskoga roda u našem starom i trulom dvorcu koji se nalazi dvije milje od Pertha na strmoj izbočenoj stijeni odakle se pruža širok pogled na grad i njegovu krasnu okolicu. No premda smo na osami, daleko od gotovo cijeloga svijeta - jer ne posjećujemo nikoga osim M'Leodovih, M'Kenzijevih, M'Phersonovih, M'Cartneyevih, M'Donaldovih, M'kinnonvih, M'lellanovih, M'kayovih, Macbethovih i Macduffovih - mi nismo ni zlovoljne ni nesretne; baš naprotiv, nikada nije bilo živahnijih, ugodnijih ni duhovitijih djevojaka od nas; nijedan sat u danu ne pada nam teško.
Čitamo, radimo, šećemo, a kad se zamorimo od tih poslova, olakšamo si duše živahnom pjesmom, dražesnim plesom, nekom zgodnom dosjetkom ili duhovitim razgovorom. Zgodne smo, draga moja Charlotte, vrlo zgodne, a najveće naše savršenstvo je u tome što smo svih svojih savršenstava potpuno nesvjesne.
No zašto ti toliko pišem o sebi! Radije ću ti reći još koju riječ u pohvalu naše drage male nećakinje, nedužne Louise, koja se upravo slatko smiješi odmarajući se na sofi u blagom snu. Drago je biće tek navršilo dvije godine; no lijepa je kao da su joj dvadeset dvije, razumna kao da su joj trideset dvije, a razborita kao da su joj četrdeset dvije. Kako bih te u to uvjerila, moram te obavijestiti da ima vrlo dobar ten i zgodne crte lica, da već zna prva dva slova abecede, i da nikad ne trga svoje haljine...

Nema komentara:

Objavi komentar