ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Karl Marx i Friedrich Engels - Rani radovi


Radovi ranog perioda Marxa i Engelsa, koji su sakupljeni u ovoj knjizi, označuju najinteresantniju i najbogatiju fazu njihova misaonog razvitka. Iza sebe su već imali pređenu idealističku prošlost, period unutrašnjih borbi, sumnji, traženja izlaza iz složenih društvenih situacija i golemog broja različitih filozofskih i socioloških teorija, period samokritičkog i samoprijegornog rada na rješavanju onih problema, na kojima su radili tadašnji najveći umovi. Potrebno je da se radi razumijevanja toga perioda osvrnemo ukratko na ono, što je ovome prethodilo.

Razvijajući se u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća Njemačke i Evrope, Marx i Engels nužno su doživljavali one utjecaje, koji su u to vrijeme bili najizrazitiji, nužno su nastavljali na svu dotadašnju kulturnu baštinu čovječanstva, kao što su i rješavali one društvene i teorijske probleme, koji su bili osnovna pitanja vremena.

Njemačka, a naročito Pruska, preživljavala je duboku unutrašnju krizu. Napoleonski ratovi dali su joj veoma čitljivu svjedodžbu njezine trulosti i zaostalosti. Građanska Engleska i Francuska stajale su s one strane Evrope kao njezin historijski memento. Ako se želilo stajati u redovima prvih nacija, moralo se ići i njihovim putem.
                                          

Nema komentara:

Objavi komentar