utorak, 3. siječnja 2012.

BUG časopis - januar 2012 - free download

               BUG časopis - januar 2012, br. 230

Ako zanemarimo smrt osnivača tvrtke Apple, Stevea Jobsa, prošlu godinu vjerojatno ćemo najviše pamtiti po dominaciji mobitela i tableta u odnosu na klasična računala. Premda su ovi uređaji gotovo uvijek sekundarni u odnosu na prijenosnike ili stolne konfiguracije, zbog prenosivosti, praktičnosti i izdržljive baterije vrlo ih često koristimo. Upravo je to potaknulo Microsoft da prošle godine najavi ARM varijantu svojeg novog operacijskog sustava Windows 8. Ova se godina bez sumnje nastavlja u sličnom tonu. Nova generacija ARM SoC-ova s asimetričnim jezgrama omogućit će dizajniranje još moćnijih uređaja koji istovremeno zbog pametne regulacije aktivnosti pojedinih dijelova čipa imaju jednaku ili čak bolju autonomiju.

Proizvođači tradicionalnih x86 procesora, Intel i AMD, ove su godine ponovo stavili fokus na postizanje boljih performansi i mogućnosti grafike integrirane u procesor. Tu posebno prednjači Intel s arhitekturom Ivy Bridge koja prema neslužbenim informacijama nudi do tri puta bolje performanse u grafički intenzivnim aplikacijama u odnosu na dosadašnje procesore iz obitelji Sandy Bridge.

Recesijski junaci
Vremena su takva da se teško odlučujemo na velike izdatke, a potreba za prijenosnicima nije ništa manja nego što je bila u manje turbulentnim godinama. Ako išta, trebamo ih više nego ikad. Srećom, još nije sve propalo – prijenosnici su u novije doba toliko pojeftinili da cjenovni razred do 3.500 kuna okuplja sijaset vrlo primamljivih modela...

Terabajti spasa
Vanjski disk praktički je jedino rješenje za dodavanje diskovnog prostora sve većem broju prijenosnika, a dobro će doći i uz stolno računalo – bilo da vam nedostaje diskovnog prostora ili razmišljate o backupu svojih podataka. Ponuda ovih uređaja je zaprepašćujuće velika pa smo za vas isprobali tridesetak vanjskih diskova kapaciteta barem terabajt.

Deveta umjetnost
Digitalno doba, baš kao što to čini s knjigama, prisiljava i migraciju stripa na nove medije. Čitanje stripova na računalu i odnedavno na pametnim telefonima i tabletima sve je uobičajenije. Pa ako još niste uskočili na taj vlak koji papir ostavlja u prošlosti, vrijeme je da to učinite...

Bojno polje birtija
Vrijeme je ničega. Prošlo je darivanje, radost, zvončići i pjevanje, a ostalo tek zimsko sivilo i hladnoća u turobnom mjesecu kada se objavljuje najmanje novih igara u cijeloj godini. Da vam vrati rumenilo u obraze, osmjeh na lice i dlakavi madež na nos, stiže Bugov izbor najboljih igara prošle godine!

NOVOSTI
- Reportaža: Tehnologija u Kini
- Digitalna fotografija: RAW format
- Savjeti: Brisanje digitalnog identiteta
- Pitanja i odgovori
- Samogradnja: Monitor s "nevidljivom" slikom
- Vodič za kupovinu računala
- Bug DVD
- Aktualnosti: Trollface
- Digitalna televizija: B.net TV za van
- Off-topic: Parrot AR Drone

HARDVER
- Samsung Galaxy Note N7000
- Sony Ericsson Xperia Arc S
- BlackBerry Bold Touch 9900
- Asus Lamborghini VX7-SZ054V
- Lenovo IdeaPad Y570
- Aktualnosti: Battlefield 3 u 3D-u
- Noctua NH-D14 SE2011
- Wacom Bamboo Pen & Touch CTH-670
- HP TouchSmart 520-1010ad LN706EA
- FPS Aurum 600 W
- Gigabyte X79-UD3
- Mionix Naos 5000 i Ozone Radon 5k
- Mach Xtreme MX-DS Turbo 120/480 GB
- Sony PS3 Wireless Stereo Headset
- Jawbone Jambox
- Philips Streamium MCi900

SOFTVER
- Operacijski sustavi: Google Android OS 4.0
- Microsoft Office 365
- Kriptografija
- Abby FineReader Pro 11
- CyberLink PowerDirector 10
- BlueStacks App Player (alpha)

Nema komentara:

Objavi komentar