ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Borivoje Stepanović - Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

Knjiga Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, bogato ilustrirana na 280 stranica, priručnik pruža obilje informacija o uzgoju, proizvodnji eteričnih ulja, opremi za rad s ljekovitim i aromatičnim biljem kao i o sadnom i sjetvenom materijalu i normativima. Posebni dio čini opis sa fotografijama bilja koje se uzgaja u našim krajevima, poput kamilice, koprive, nevena, lavande, matičnjaka i ostalih.

Povratak prirodnim resursima u prehrani i liječenju uz porast materijalnog blagostanja i kulture čovječanstva, pridonio je poklanjanju sve veće pažnje unapređivanju proizvodnje i iskorištavanju ljekovitog bilja. Danas je postalo sasvim očigledno da ulazimo u period renesanse u proizvodnji i korištenju ljekovitog bilja.

Porast zanimanja za ljekovito bilje je svjetski trend. U suvremenom urbanom društvu je prevelik naglasak na industriji, tehnologiji sintetičkih proizvoda, kemiji i svemu onome što u nekontroliranim uvjetima može predstavljati mač s dvije oštrice. Ovdje se mora staviti naglasak na značaj sintetičkih proizvoda, prije svega lijekova, koji su doprinijeli značajnom razvoju medicine. Bez takvog razvoja suvremena medicina i farmakologija se ne mogu danas ni zamisliti. Međutim, posljednjih godina se uviđa da sintetički preparati nisu svemoćni i da se u primjeni ovih lijekova otišlo predaleko, pri čemu je zanemarena vještina liječenja koja se razvijala stoljećima i koja je predstavljala nerazdvojni dio kulturne povijesti čovječanstva.

Nema komentara:

Objavi komentar