nedjelja, 3. lipnja 2012.

iQ magazin - maj 2012 - free download

iQ magazin - magazin za tehnologiju, znanost, internet, društvene mreže, gadgete i trendove, br. 1 - maj 2012


F - 22 Raptor - Avion koji Rusi i Kinezi pokušavaju kopirati
Microsoft vizija - Što mogu pružiti Windows-pločice?
Uradi sam - SUGRU Selotejp 21. stoljeća
Test - Isprobali smo sve ultrabookove vrijedne pozornosti
Budućnost - Magnetska levitacija donijet će nam SF - ovsku sadašnjost
Star wars - Digitalni dalekozor za ratnike ili voajere
Aplikacije - 15 aplikacija za sve platforme. Od besplatnih do bajoslovno skupih, od zanimljivih i korisnih do smiješnih i zabavnih.

Misleća računala - Umjetna inteligencija mogla bi biti nadomak prolaska na Turingovu testu?
Alan Turing, matematičar i kriptograf, propisao je test za detektiranje umjetne inteligencije

Živimo u svijetu visoko razvijene tehnologije, smartphoneovi imaju veći kapacitet i brži procesor nego računala u 20. stoljeću. Je li konačno došlo vrijeme i za strojeve stvarne umjetne inteligencije? I to više od 60 godina nakon što je slavni matematičar i kriptograf Alan Turing propisao test za detektiranje umjetne inteligencije. Turing je 1950. test postulirao sljedećim riječima:

Računalo će proći test i može se smatrati inteligentnim ako u razgovoru s čovjekom
može proći kao čovjek. Upravo taj test računalo bi moglo uskoro proći, tvrdi francuski znanstvenik Robert French. Dva revolucionarna uspjeha u tehnologiji mogla bi opasno izazvati Turingov test. Jedan je golema količina sirovih podataka koji se danas mogu prikupiti digitalno, a drugi je skori dolazak tehnologija i tehnika sofisticiranih obrada te organiziranja tih golemih baza podataka. Bi li stvarno bilo nemoguće da strojevi reproduciraju nešto slično čovjekovu podsvjesnom razmišljanju? Zamislite da su snimljene sve riječi ikad izrečene, napisane ili pročitane, da usto imate snimljeno i sve što ste ikad vidjeli i čuli te da isto to imaju milijuni drugih ljudi, a onda zamislite da postoji i softver koji to može katalogizirati, analizirati i povezati. Ti podaci i kapacitet za brzu analizu mogli bi omogućiti računalu da odgovori i na pitanja koja računala inače ne mogu odgovoriti, zaključuje French.

Nema komentara:

Objavi komentar