petak, 31. kolovoza 2012.

Madeline Miller - Ahilejeva pjesma

Madeline Miller - Ahilejeva pjesma




Ahilejeva pjesma iznimno je originalna i inventivna vizija epa o Trojanskom ratu, ali i potresna ljubavna priča, pripovijest o sukobu ljudi sa sudbinom, o junaštvu i miru, besmrtnoj slavi i ljudskom srcu.
Nesretni mladi kraljević Patroklo prognan je u kraljevstvo Ftiju gdje je tek još jedan neželjeni dječak koji živi u sjeni kralja Peleja i njegova zlatnog sina Ahileja
„Najbolji od svih Grka” sve je ono što Patroklo nije – snažan, lijep, sin božice – i, po svemu sudeći, njihovi se putovi nikad ne bi trebali sresti. Ipak, Ahilej uzima posramljenoga kraljevića pod svoju zaštitu i njih dvojica ubrzo postaju istinski prijatelji. Kako rastu i razvijaju se, učeći vještine ratovanja i liječenja, povezanost dvojice momaka postaje sve dublja unatoč neodobravanju Ahilejeve majke Tetide, okrutne morske nimfe koja prezire smrtnike.
Kad stigne glas da je Helena Spartanska oteta, grčki muževi, vezani prisegom i krvlju, kreću u opsadu Troje. Zaveden obećanjem o svojoj junačkoj slavi, Ahilej kreće s njima, a rastrgan između ljubavi i straha, Patroklo ga slijedi, obojica i ne sluteći da će godine koje slijede staviti na kušnju sve što imaju i da će sudbina od njih zahtijevati strašnu žrtvu.

Nema komentara:

Objavi komentar