utorak, 23. listopada 2012.

David Benioff - Grad lopova


David Benioff - Grad lopova

David Benioff široj je publici poznat kao renomirani filmski scenarist. Njegova prva uspješnica, "The 25th Hour", pretvorena je u popularan film, nakon čega su uslijedili daljnji uspjesi ispisani scenarijem za megaspektakl "Troju" i "Wolverine" te adaptacijom "Goniča zmajeva" za filmsko platno.
"Grad lopova" ratni je roman koji kroz divlju avanturu o odrastanju dvojice glavnih junaka na istoj stranici objedinjuje humor, okrutnost i patos. Radnja započinje jedne od najhladnijih zima u povijesti Rusije tijekom drugoga svjetskog rata, u izgladnjelom gradu pod opsadom, a dvojica zatvorenika bivaju bačeni  zajedno u prilično beznadnu avanturu. Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, karizmatični hazarder imaju tjedan dana za vrlo neobičnu misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja. Ako se vrate u Petrograd praznih ruku, umrijet će.
Benioff je uspio svojom toplom i produhovljenom proznom pričom objediniti svijet književnosti sa povijesnim činjenicama i društvenim prilikama za vrijeme opsade Lenjingrada tijekom drugoga svjetskog rata.

Nema komentara:

Objavi komentar