srijeda, 31. listopada 2012.

Jo Nesbo - popularni romani

Jo Nesbo, norveški glazbenik, ekonomist i autor uspješne serije romana o detektivu Harryju Holeu, osvojio je brojne književne nagrade, uključujuči “Stakleni ključ” i nagradu Riverton. “Crvendać”, njegov prvi roman preveden na hrvatski jezik, donio mu je nagradu za najbolji norveški kriminalistički roman svih vremena.
U svijetu suvremenih pisaca trilera Jo Nesbo kotira sve bolje, a neki su ga čak prozvali novim Stieg Larssonom.
Njegovi romani su:


Jo Nesbo - Nemeza
Roman "Nemeza" fabulom prepunom obrata donosi slučaj pljačke banke snimljene sigurnosnom kamerom, a čiju misiju u hvatanju okrutnog počinitelja  preuzima detektiv Hole.
Dok mu je djevojka u Rusiji, Harry susreće staru ljubav. Odlazi k njoj na večeru i kasnije se probudi bez sjećanja na proteklih dvanaest sati. Istoga jutra ona je pronađena ustrijeljena u svome krevetu. Harryju počinju stizati prijeteće poruke. Pokušava li mu netko smjestiti zločin? U međuvremenu pljačkanje banaka nastavlja se s neviđenom okrutnošću...







Jo Nesbo - Crvendać

Detektiv Harry Hole prolazi kroz teško razdoblje. Nakon neugodnog diplomatskog incidenta premješten je na novu obavještajnu dužnost, ali samostalan mu rad niti najmanje ne smeta. Uskoro otkriva da je u zemlju prokrijumčarena rijetka velikokalibarska puška kakvom se često služe atentatori... Kada bivši nacist bude pronađen mrtav, Harry će posumnjati na povezanost ova dva događaja. Tijekom istrage broj ubijenih naglo raste i ubrzo postaje jasno kako ubojica slijedi svoj vlastiti smisao za pravdu. Ali tko je on? I kakva je veza s događajima od prije pedeset godina? Harry zna samo jedno - mora ga zaustaviti...






Jo Nesbo - Spasitelj

Na ulicama Osla, baš prije Božića, dogodi se misteriozno ubojstvo – za vrijeme uličnog koncerta orkestra Vojske spasa ubijen je jedan od njezinih dužnosnika. Trag vodi prema Hrvatima i Domovinskom ratu te vukovarskom “ubojici srpskih tenkova” - mitskom Malom Spasitelju. Da bi razriješio slučaj do kraja, Harry Hole morat će odgovore potražiti i u Zagrebu, gdje u hotelu International pokušava otkriti tko je i zašto naručio zločin u Oslu. Trag vodi i do opsade Vukovara za vrijeme Domovinskog rata, pa nalik romanu “Crvendać”, prošlost opet uvelike oblikuje i motivira Nesboove likove.







Jo Nesbo - Šišmiš

Mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali oceana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi, iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryju nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu - prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.







Jo Nesbo - Đavolja zvijezda

Mlada žena pronađena je mrtva u svome stanu u Oslu. Na lijevoj ruci amputiran joj je prst, a pod kapkom skriven sićušan crveni dijamant u obliku pentagrama – đavolje zvijezde. Detektiv Harry Hole isprva odbija surađivati u istrazi koju vodi njegov dugogodišnji suparnik Tom Waaler. Ipak, pod prijetnjom otkaza, Harry je prisiljen otrijezniti se i posvetiti poslu.
Na pomolu je val sličnih ubojstava, a modus operandi upućuje na to da je Oslo pretvoren u poligon serijskog ubojice. Đavolja zvijezda predstavlja ključ za razrješenje niza slučajeva.
Jo Nesbo nas sjajnim novim trilerom Đavolja zvijezda, nevjerojatne dinamike i spektakularnih obrata ponovno vodi do šokantne završnice.





Jo Nesbo - Žohari
Norveški veleposlanik pronađen je mrtav u motelskoj sobici u Bangkoku s raskošno ukrašenim tajlandskim nožem zabodenim u leđa. U njegovu automobilu na parkiralištu otkriven je kovčeg jezovita sadržaja koji bi mnogima mogao nauditi. Tek što se vratio iz Australije, Harry Hole odlazi u Aziju u kojoj mu je sve nepoznato – njezina tisućljetna tradicija, njezine tajne i njezin kriminalni milje. Još uvijek jednako ciničan i emocionalno povrijeđen, Harry Hole hvata se ukoštac s tom drevnom kulturom zahvaćenom dubokim promjenama. Ne prestaje ga proganjati mjesni nasilnik i plaćeni ubojica i slučaj se komplicira do neslućenih razmjera. Bangkok je osebujan grad, misterij za svakoga tko se ondje zadrži. Hole će ići do kraja, zaviriti u samu srž ljudske duše i doći do nevjerojatnih otkrića…
 

Nema komentara:

Objavi komentar