petak, 2. prosinca 2011.

Dr. A. Vogel - Narodni liječnik - free download


Kakvu starost može dočekati čovjek u današnje vrijeme? To je jedna od osnovnih misli ove opsežne knjige Narodni liječnik, švicarskoga narodnog liječnika Alfreda Vogela. Kako da čovjek živi da bi dočekao starost čil i zdrav? Dr Vogel misli da bismo, možda, na to mnogo lakše odgovorili kad bismo imali prilike promatrati život izvan nas samih. Tada bismo se sigurno začudili kako čovjek uopće može izdržati neprekidne napore kojima je danas svuda izvrgnut. Kako će još dugo - čovjek bez posljedica za svoje zdravlje - moći podnositi teške tjelesne i duševne napore koje neumoljivo nameće civilizacija? Posve je sigurno da nam oni skraćuju život i da su krivi za mnoge bolesti našeg vremena. To je već i očigledno. Motorizacija, koju smo s toliko oduševljenja prihvatili i u nas, još je više ograničila čovjekovo kretanje u prirodi. Preobilna će ishrana sa svoje strane pridonijeti oboljenjima suvremenog čovjeka u razvijenim zemljama, a već se i u zemljama u razvoju pokazuju znaci koji upozoravaju na pogrešnu ishranu, na hranu sa previše masnoća. bjelančevina i šećera. Pri tom pomislimo još na sve rdave navike kao što su alkohol, duhan, kava i droge! Sve to nije pogodilo samo odrasle već i djecu; omladina je i inače posebno opterećena raznovrsnim teškoćama koje je donio razvoj društva dvadesetog stoljeća. Dr Vogel kaže da se čini kao da ljudi spavaju i ne uviđaju da svojim rđavim navikama sami sebi kopaju prerani grob.

Takva pitanja postavlja sebi autor u Narodnom liječniku. Svoje poglede ne pokušava »zasladiti« i upravo zato će se, možda, površnom čitaocu u početku činiti ponešto pesimistički ili pretjerani. Poslije zrelog razmišljanja ipak će mu svatko morati priznati da ima pravo. I što nudi dr Vogel kao lijek? Pregršt dragocjenih savjeta i lijekova narodne medicine i ljekarstva, koji imaju mnogo pristaša u nekim švicarskim kantonima i mjestima.

Mislim da će knjigu Narodni liječnik zavoljeti čitaoci i u nas kao što su je zavoljeli u mnogim evropskim zemljama, pa čak i na drugim kontinentima. Knjiga je doživjela od godine 1952, kada je prvi puta objavljena, već 25 izdanja, te je prevedena na sve evropske jezike. Pripremaju sc također prijevodi na neke azijske i afričke jezike. Uvjeren sam da će mnogima biti korisni pripravci ljekovitog bilja, koje »Narodni liječnik« preporuča, a posebno savjeti i upute o zdravoj prehrani živežnim namirnicama koje su, što je više moguće, prirodne, negnojene umjetnim gnojivima, nezaprašene insekticidima, ni na koji drugi način zatrovane.

Zašto NARODNI LIJEČNIK treba da bude u vašem domu i što on zapravo čini za vas? NARODNI LIJEČNIK ima jedinstvenu zadaću: želi vam pokazati koliko dobrih pomoćnika možete naći u svojoj kući i njezinoj okolici. Ako ste u nevolji, ili vas muči neka bolest, posegnite za NARODNIM LIJEČNIKOM. Iako vam, možda, neće u svemu pomoći, ipak ćete s pomoću njega lakše svladati neke teškoće sredstvima što ih uvijek imate pri ruci.

Narodni lječnik otkriva vam kakva se čudesna ljekarna skriva u vašoj kući. Iznenadit ćete se kako sasvim jednostavnu hranu, u određenim prilikama, možete upotrijebiti kao lijek. U kućnu ljekarnu pripadaju: brašno, šećer, voda, ulje, sol, jaja, svježi kravlji sir, krumpir, mrkva, kelj, rotkva, luk, češnjak, hren, peršun, kopriva, kiselica, pa čak i pepeo od drveta.

Nema komentara:

Objavi komentar