srijeda, 11. siječnja 2012.

Dragana Stojisavljević - Vodič za pravilnu ishranu - free download

Za zdravstvene profesionalce

Kada govorimo o racionalnoj ishrani podrazumijevamo ishranu koja je tako izbalansirana da nam omogućava zadovoljenje energetskih potreba i potreba u hranljivim i zaštitnim materijama. Svaki prekomjeran ili pak smanjen unos se smatra nepoželjnim za ljudski organizam.

Kroz istoriju čovjek je morao da zadovolji svoj primarni nagon za samoodržanjem, morao je da se hrani i zadovolji svoje potrebe u unosu tekućine. Navike u ishrani i uopšte način ishrane se mijenjao sa razvojem civilizacije. Danas se sve više susrećemo sa epidemijskim karakterom pojedinih masovnih nezaraznih oboljenja (npr. obesitas) u čijoj osnovi je najčešće nepravilna ishrana udružena sa jednim ili više pratećih faktora (socioekonomski faktori, genetski faktori, faktori životne sredine...). Zahvaljujući razvoju medicinskih nauka i javnog zdravstva, kao njihove grane, danas raspolažemo sa dokazima koji ukazuju na faktore koji dovode do nastanka masovnih nezaraznih oboljenja i služe nam kao osnova za interventne programe.

Nema komentara:

Objavi komentar