srijeda, 11. siječnja 2012.

Polina Pirs - Organska bašta - free download

Velika enciklopedija organskog baštovanstva

Organski metodi omogućuju vam da stvorite baštu kakvu želite; metodi su praktični i jednostavni.

Prosto rečeno, organsko baštovanstvo je stil baštovanstva koji vodi računa o zaštiti prirodne sredine i čoveka. Metode ovog baštovanstva može da primenjuje svako, s ciljem da se stvori i održi bašta gotovo svakog oblika, veličine i stila, na bilo kom mestu, od centra grada do seoske idile. Organsko baštovanstvo pruža vam priliku da stvorite baštu kakvu želite, uz saznanje da doprinosite zaštiti šire okoline u kojoj svi moramo da živimo.

Organska proizvodnja pruža mnogo, kako vašoj porodici, tako i široj životnoj sredini. Organski proizvodi nikad ne mogu biti garantovano bez ikak vih pesticida - naš svet je suviše zagađen da bi bilo ko mogao to da tvrdi - ali oni se gaje bez oslanjanja na arsenal pesticida koji se koristi u klasičnom gajenju. Na Zapadu je registrovano malo slučajeva trovanja pesticidima, ali mi zapravo nemamo pojma o kumulativnim,
hroničnim dejstvima koktela niskih koncentracija pesticida koje smo svi uneli u organizam konzumiranjem konvencionalno proizvedene hrane. Riziku su naročito izložene bebe i mala deca, zbog male telesne težine. Pesticidi su pronađeni čak i u majčinom mleku.

Gajenjem sopstvenog, organskog voća, povrća i začinskih biljaka, bićete sigurni da je hrana koju jedete vi i vaša porodica maksimalno zdrava i sveža. Moći ćete i da uživate u znatno širem spektru namirnica nego kad ih kupujete u prodavnicama. Pored toga, istraživanja pokazuju i da organski proizvedena hrana ima veću hranljivu vrednost u pogledu ključnih sastojaka kao što je vitamin C.

Tragovi pesticida, međutim, ne nalaze se samo u hrani. Sečeno cveće, često uvezeno iz zemalja u kojima upotreba pesticida nije strogo kontrolisana, ponekad je prskano supstancama ko je su u drugim zemljama zabranjene - zato ima smisla da sami gajite cveće.
Primenom organskog baštovanstva moći ćete potpuno da izbegnete korišćenje pesticida. Vi, vaša deca, i životinjski svet koji posećuje vašu baštu, moći ćete bezbedno da uživate u njoj.

Nema komentara:

Objavi komentar